Созопол, София, Приморско, Поморие и Варна са общините, в които граждани

...
Созопол, София, Приморско, Поморие и Варна са общините, в които граждани
Коментари Харесай

Ето къде се плащат най-високите местни данъци

Созопол, София, Приморско, Поморие и Варна са общините, в които жители и компании заплащат най-високи локални налози. Това разкрива ново проучване на Института за пазарна стопанска система, който обичайно събира данни за ставките за задачите на плана си " Регионални профили: индикатори за развиване ".  На противоположния полюс са Калояново, Медковец, Сатовча и Мирково и Самуил.

Събраната от ИПИ информация обрисува ясна картина на разликите - данъците, които пълнят локалните бюджети, са доста по-високи в огромните градове и по Черноморието, до момента в който в дребните и едва обитаеми общини по предписание облагането е ниско.

Екипът на института не преглежда всички налози, а единствено петте " кита ", на които се крепят общинските финанси, а точно:    

налог върху недвижимите парцели за юридическите лица;
налог върху възмездно придобиване на имущество;
налог върху транспортни средства и леки коли с мощ над 74 kW до 110 kW след отчитане на екокомпонент за Евро 1 и Евро 2;
годишен патентен налог за търговия на дребно до 100 кв. м чиста комерсиална повърхност на обект;
налог върху таксиметровия транспорт на пътници;

Както се вижда, става дума най-много за данъци, които засягат бизнеса, включително дребни търговци, ателиета за разнообразни услуги, таксиметрови компании. 

Проучването на ИПИ демонстрира, че много общини са решили да вдигнат ставки през 2023 година, което е изненадващо за година, в която предстоят локални избори (наесен). Обикновено в такива години кметовете и общинските препоръки се въздържат да усилват налози, с цел да се харесат на гласоподавателите, а на идната година новоизбраните управляващи бързат да " наваксват ".

Най-честите корекции нагоре са при налога върху таксиметровия транспорт (16 случая на вдигнати ставки),  налога върху недвижимите парцели за компаниите, (13 случая) и налога за възмездно придобиване на имущество (12 случая). 

" Замразяването " беше напълно отчетливо през 2015 и 2019 година, когато също гласувахме за локална власт. Но не щеш ли в този момент управите на 43 общини са поели " риска " и са предпочели да обезпечат по-високи доходи таман в изборната  година.

От ИПИ са преброили, че при изследваните пет налога има 59 нараствания на ставки. Най-честите корекции нагоре са при налога върху таксиметровия транспорт (16 случая на вдигнати ставки),  налога върху недвижимите парцели за компаниите, (13 случая) и налога за възмездно придобиване на имущество (12 случая). 

В същото време през 2023 съвсем няма облекчение на данъчното задължение. " Чудото " се е случило в единствено 14 общини, като става дума за понижаване на едвам 16 ставки. 

Това удостоверява наклонността локални налози да бъдат доста по-често увеличавани, в сравнение с намалявани, с което и локалната данъчна тежест в страната стабилно пораства, обобщават авторите на изследването. 

ИПИ събира информация за ставките на няколко основни локални налога посредством заявки по Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ). На база на тези данни Институтът изчислява индекс на локалната данъчна тежест, който разрешава да се види къде локалните налози са най-високи и къде най-ниски. Стойност на показателя 0 отразява община, в която всички ставки са на най-ниското равнище, разрешено от Закона за локалните налози и такси, а 100 – община, при които ставките са качени до законовия  " таван ". На процедура няма община, която да е с показател 100 или пък нула. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР